Šetnja kroz maglu libertarijanskih pojmova: «anarhofeminizam»


Slika: infoshop.org

L. Susan Brown tvrdi da je “anarhizam kao politička filozofija koja se protivi svim oblicima vlasti, nerazdvojiv dio feminizma“. Najistaknutija predstavnica kombinacije anarhizma i feminizma u svijetu danas je Cathy Reisenwitz. Tko se nada da će na njenom blogu Sex and the State naći zajedljive priče o ljubavnom životu ne baš neugledne feministice razočarati će se. Pod sex se razumijeva spol - naročito onaj ženski koji stalno strahuje od tlačenja i gonjenja. Reisenwitz konzekventno odbija svaku vrstu klasične spolne diobe muškaraca i žena. Ipak je puka pomisao da bi mogle postajati razlike između muškog i ženskog svijeta glede spolnog izražaja određenih sposobnosti nelibertarijanska. Stereotipi o tome da su žene po tendenciji više nadarene za jezike, a da su muškarci naprotiv više nastrojeni matematički, doprinosi tome da žene još teže prolaze ispite iz matematike.

Reisenwitz želi biti jaka žena. Neovisna od tiranije države kao i od tiranije muškaraca. Zato piše svoj blog. Baš kao i njezin uzor iz serije Sex and the City, uporno brani položaj žene u svijetu u kojem dominiraju muškarci. Međutim, tolerantna je. Veoma otvoreno prihvata podršku muškaraca, posebno kada oni dijele njen anarhofeministički stav. Reisenwitz na veoma velikodušan način daje glas mladim, individualističkim talentima. Primjerice, smionom studentu francuskog jezika koji zastupa hrabru tezu da „bijelci ne vjeruju da crnački život išta vrijedi“. Te riječi neuvježbanom uhu zvuče malo čudno. No, one postanu umnogo razumljivije što se više čovjek bavi razmišljanjima da postoji veza između spola i etničke pripadnosti. Najveće žrtve društva ipak nisu općenito sve žene, već su to žene crnačke rase. A da se i pojedinačnim predstavnicama te maksimalno marginalizirane skupine nekad odaju najviše dužnosti i časti, to Reisenwitz ne pada na pamet. Pritom se penjanje državnih ljestvica ne može smatrati izražajem društvene prihvaćenosti.

Ipak, Reisenwitz shvaća anarhizam iz lijevo-anarhističkog gledišta. U suglasnosti s Noamom Chomskim, ona anarhizam smatra pobunom protiv svakog oblika hijerarhije. Za nju, prihvaćati muški autoritet je seksizam. Poštovati muške idejne vođe je precijenjeno. Reisenwitz želi učiniti libertarijanski pokret jakim i lišenim svih hijerarhija. To je ono za što se ona bori, i zbog toga je čak istupila iz crkve. Jer, ipak su Isus i Petar obojica bili muškarci. Kao slobodarski bloger, Reisenwitz se bori na nedržavni način za  žensku kvotu, tj. ponajprije za učešće žena u poslovnom kao i u privatnom životu. Puno libertarijanaca još nije proučavalo anarhofeminizam, iako je to sa libertarijanskig stajališta potpuno moralna filozofija. Ona pridonosi tome da svi postanemo „sretniji, povezaniji i bogatiji“. Neka nam Cathy Reisenwitz pokaže anarhofeministički put ka sreći. Siguran sam da će je slijediti puno libertarijanaca. Barem je zgodna.
 

Komentari

Objavi novi komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
CAPTCHA
Ovo pitanje je za potvrdu da ste vi validan korisnik i da onemogucimo automatizirane spam poruke.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.