Zašto kapitalizam funkcioniše?

Kulturna oslikavanja kapitalizma su gotovo sva negativna. Na primjer, tu je Monopolski lik sa cilindričnim šeširom i cigarom. Zatim tu je Gordon Gecko koji kaže: "Pohlepa je dobra stvar." I od nedavno, tu je hedonizam "Vuka Wall Street-a." Poruka je jasna: kapitalizam je sebičan. Socijalizam, ili nešto slično tome, je nesebičan. U stvari, istina je suprotna. Poznati društveni kritičar George Gilder nudi slijedeći potresan uvid: kapitalizam, u svojoj srži, je prvi izraz altruizma; što znači, izraz davanja. Preduzetnik može uspjeti samo zadovoljavajući potrebama kupca. To je razlog zašto kapitalizam, i samo kapitalizam, može stvoriti prosperitet za kojim žude sva društva, i zašto su svi ostali ekonomski sistemi osuđeni na neuspjeh.

Izvor: PragerU YouTube kanal.

Transkript:

Danas niko ne osporava da svi ekonomski sistemi odražavaju suštinski samointeres ljudskih bića. Ali samo kapitalizam stvara grupu ljudi, poznatu kao preduzetnici, koji nemaju drugog izbora nego da se brinu o potrebama i željama drugih. Ovi drugi ljudi su njihovi klijenti.

Međutim, malo je ekonomista koji u stvari proučavaju ponašanje ovih preduzetnika, tih kreativnih lidera kapitalističkih preduzeća. Ako bi ih proučavali, oni bi otkrili da peduzetnici po samoj prirodi onoga što rade moraju izbjegavati pohlepnost.

Prvo i najvažnije, odgovaranje na potrebe drugih je upravo suprotno od pohlepe.

Drugo, pohlepa, u ekonomskoj sferi, je obično izražena kao neposredna potrošnja dobara i usluga. Ja uzimam za sebe ono što mogu bez obzira na druge. Ali, preduzetnici moraju početi štednjom, koja se definiše kao odgađanje potrošnje za postizanje dugoročnih ciljeva. Često je potrebno mnogo mjeseci, nekada i mnogo godina, da se novi proizvod ili usluga izbaci na tržište.

Osim toga, preduzetnici moraju da sarađuju sa drugima, izgrađivati timove da ostvare svoje ciljeve. U dizajniranju svojih proizvoda i usluga, oni se moraju - još jednom - fokusirati ne na svoje potrebe, već na potrebe drugih. I ovo je takođe suprotno od pohlepe.

Dakle, ono što privrednici rade kada stvaraju profit je mnogo više od sopstvenog interesa. Profit je radije mjera koliko dobro je firma služila drugima. U kapitalizmu, biznis napreduje samo ako kupci dobrovoljno kupuju njihov proizvod.

I samo je poboljšanjem svojih usluga drugima moguće za biznis da napreduje i raste. Ako preduzetnik u prvi plan stavlja svoje interese a interese svojih klijenata u drugi plan, njegov posao neće uspjeti. I prije ili kasnije altruistički preduzetnik će ga nadmašiti.

Kapitalizam u svojoj suštini je takmičenje u davanju. Naravno, lični interes je umiješan. Ali genijalnost kapitalizma, i jedino kapitalizma, je da usmjerava lični interes u altruizam. Preduzetnici mogu pomagati samima sebi jedino tako što će pomagati drugima.

Svi oni koji su pokrenuli biznis i napravili velike žrtve da to urade, znaju dramu tog prvog dana: da li svijet želi ono što mu ja imam ponuditi? Bilo da se radi o imigrantu koji otvara frizerski salon ili o Steve Jobs-u koji prodaje Apple kompjutere, uspjeh je daleko od zagarantovanog. U stvari, to je upravo suprotno.

Ove hrabre duše, preduzetnici koji su kucajuće srce kapitalizma, koji nam donose beskrajne materijalne koristi koje uživamo - od bankomata do lijekova - bi trebali biti gledani sa divljenjem a ne sa prezirom.

Altruizam je suštinski razlog za postojanje kapitalizma i zašto ostaje biti nada civilizacije.

Ja sam George Gilder za Prager univerzitet.

 

Preveo Jadranko Brkić.

Video: 

Komentari

Objavi novi komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Ovo pitanje je za potvrdu da ste vi validan korisnik i da onemogucimo automatizirane spam poruke.