Za trgovanje nije potrebno imati trgovinski sporazum - William Dartmouth

“stvar sa trgovinskim sporazumima je, a ja bih toliko želio da britanska vlada to razumije, za odvijanje trgovine nije potrebno imati trgovinski sporazum.” William Dartmouth, UKIP MEP.

Evropski parlament, Brisel, 25. septembar, 2017. Agenda: 14.0 (INTA/8/10265) Rekomendacija Savjetu o predloženom pregovaračkom mandatu za trgovinske pregovore sa Australijom. Izvor: UKIP MEPs YouTube kanal.

Transkript:

Ja ću samo da kažem nekoliko istorijskih tačaka o kontekstu, na brzinu. Prije svega, mi u ovom odboru mnogo vremena provodimo u razgovorima o trgovinskim sporazumima, što je zapravo vrsta stvari koje mi ovde radimo. Ali samo bih volio da istaknem da Australija nema trgovinski sporazum sa Evropskom unijom. I uzgred nema ni ugovorenu slobodu kretanja sa Evropskom unijom. Ipak, Velika Britanija je najveće tržište za vina proizvedena u Australiji. A vina proizvedena u Australiji i u Velikoj Britaniji su u potpunosti konkurentna sa vinima proizvedenim u Nemačkoj, u Francuskoj, u Španiji, pa čak i u Italiji, bez trgovinskog sporazuma. Dakle, stvar sa trgovinskim sporazumima je, a ja bih toliko želio da britanska vlada to razumije, za odvijanje trgovine nije potrebno imati trgovinski sporazum.

Drugo kontekstualno istorijsko stanovište koje želim reći, a što je veoma interesantno, jeste da, naravno, Velika Britanija je imala trgovinski sporazum sa Australijom. Imali smo trgovinski sporazum sa Novim Zelandom. Mi smo okrenuli leđa tim trgovinskim sporazumima, pocjepali smo ih kada smo ušli u Evropsku uniju 1975. godine.

Mnogi istaknuti predstavnici ljevice su danas ovde prisutni. A to je imalo posljedice. To je imalo direktnu posljedicu na siromašnije ljude. Posljedica koju je imalo na siromašnije ljude je da su potrošači Velike Britanije, uključujući i siromašne ljude, umjesto plaćanja svjetske cijene za hranu, morali da plaćaju EU cijene za hranu, što su onda bile cijene za hranu na Zajedničkom tržištu. Te cijene su mnogo mnogo više. I naravno, to je potpuno nazadno. Ja ću završiti sa idejom za razmišljanje. Kada pogledate ovaj sporazum, a sve vrijeme govorimo samo o poljoprivredi, što je došlo od cijenjenih kolega, molim vas imajte na umu da su oni koji pate od visokih cijena hrane manje imućni ljudi u društvu. A misteriozno je to da ovi istaknuti i elokventni predstavnici ljevice ovo potpuno ignorišu.

U svakom slučaju, ja bih volio kada oni to ne bi ignorisali. I nadam se da će te tri tačke koje sam naveo biti vrijedne razmatranja od strane kolega.

 

Preveo Jadranko Brkić

Video: 

Komentari

Objavi novi komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Ovo pitanje je za potvrdu da ste vi validan korisnik i da onemogucimo automatizirane spam poruke.