Yaron Brook - Kapitalizam i nejednakost

“Nejednakost je fenomen slobode, to je fenomen kapitalizma, u onoj mjeri u kojoj je ona zasnovana na zaslugama, i to je nešto što treba slaviti a ne osuđivati.” Yaron Brook, Izvršni direktor Ayn Rand instituta, izlaže sažetak njegovih glavnih tačaka na 2016. Nacionalnom studentskom simpozijumu. On predstavlja moralni argument za kapitalizam, objašnjavajući da je sloboda rješenje za siromaštvo i da nejednakost sama po sebi nije problem.

Izvor: The Federalist Society YouTube kanal.

Transkript:

Na panelu o nejednakosti i kapitalizmu. Mislim da ono što razlikuje moj stav je što ja zauzimam moralni stav po ovom pitanju. U osnovi, ja vjerujem u slobodu ponašanja, vjerujem u individualnu slobodu [općenito] i vjerujem da svaki ishod koji sloboda generiše je korektan ishod. Ne postoji pravi nivo nejednakosti, i ne postoji pravi nivo jednakosti. Mislim da Ljevica smatra da je jednakost neka vrsta ideala. Moj stav je da je preraspodjela bogatstva sama po sebi nemoralna i pogrešna. I zapravo štetna, kako za ljude kojima se novac oduzima, tako i za primaoce socijalne pomoći. Kada date ček ljudima koji nisu zaradili taj novac, oni dobiju taj ček samo zato jer su živi, vi time u osnovi njima smanjujete podsticaj za rad, a smanjivanjem njihovog podsticaja da rade takođe smanjujete i njihovu sposobnost za život, da steknu ponos, da dobiju samopouzdanje iz činjenice da se brinu o sebi i o ljudima koje vole. I na neki način država blagostanja institucionalizuje ljude u siromaštvo, umjesto da im stvarno pomogne da cvjetaju kao ljudska bića.

I istakao sam poentu da nejednakost ne bi trebala da bude važna. Da nejednakost zaista nije bitna stvar. Jaz između bogatih i siromašnih nije problem sa kojim se suočavamo. Mi možda imamo problema sa mobilnošću među siromašnim ljudima, njihovom sposobnošću da ekonomski stanu na svoje noge, i imamo problem nepotizma na vrhu, i treba da imamo manje tih problema, ali nejednakost sama po sebi ne predstavlja problem. Zaista, nejednakost je fenomen slobode, to je fenomen kapitalizma, u mjeri u kojoj je ona zasnovana na zaslugama, to je nešto što treba slaviti a ne osuđivati.

Kliknite na donje linkove za upozavanje sa različitim stavovima o kapitalizmu i nejednakosti.

Linkovi:

Cijeli panel: http://www.fed-soc.org/multimedia/detail/capitalism-and-inequality-event-audiovideo

Capitalists, Arise: We Need to Deal With Income Inequality http://www.nytimes.com/2015/08/09/opinion/sunday/capitalists-arise-we-need-to-deal-with-income-inequality.html?_r=1

https://berniesanders.com/issues/income-and-wealth-inequality/

http://www.pewresearch.org/fact-tank/2016/02/10/most-americans-say-u-s-economic-system-is-unfair-but-high-income-republicans-disagree/

https://ari.aynrand.org/issues

Preveo Jadranko Brkić

Video: 

Komentari

Objavi novi komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Ovo pitanje je za potvrdu da ste vi validan korisnik i da onemogucimo automatizirane spam poruke.