Trebamo biti kao Švedska! - Apsolutno pogrešno, sa Johanom Norbergom

Mnogi ljudi tvrde da bismo trebali da budemo više poput Švedske i davati više beneficija. Da li bismo to trebali? U ovom kratkom videu, Free To Choose Medijski urednik i Viši saradnik Cato instituta Johan Norberg objašnjava kako je Švedska prvo postala uspješna, i zatim kako ju je proširena vlada u stvari unazadila.

Izvor: Free To Choose Network YouTube kanal.

Transkript:

Ja živim u jednoj od najboljih zemalja na planeti. Švedska! Mi oporezujemo i trošimo, i imamo ogromnu vladu. I mi smo jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Vi trebate biti više kao što smo mi. Apsolutno pogrešno!

Švedska se prvo obogatila sa slobodnom trgovinom i otvorenom ekonomijom prije nego što smo imali veliku vladu. U 1950-tim Švedska je već bila jedna od najbogatijih zemalja svijeta. Tada su porezi u Švedskoj bili niži nego u Sjedinjenim Američkim Državama. Tek tada smo počeli dramatično proširivati vladu. I znate šta se onda desilo? Počeli smo gubiti, od četvrte najbogatije zemlje na svijetu u 1970., 25 godina kasnije bili smo samo 14. najbogatiji. Nije bilo kreirano novih radnih mjesta u privatnom sektoru, i sve se završilo strašnom krizom. Od tada Švedska je ponovo postala uspješna. Ali tek nakon novog reformskog perioda, sa većom deregulacijom i slobodnom trgovinom nego u drugim zemljama. Sa manjim porezima, školskim vaučerima, i djelimičnom privatizacijom penzionog sistema. Naravno, Švedska je super. Ja volim živjeti ovde. Ali budite oprezni, tako da imitirate samo stvari koje su nam donijele bogatstvo, a ne stvari koje su nam skoro donijele propast.
 

Free To Choose Network na Facebooku: https://www.facebook.com/FreeToChooseNetwork
 
 
 
Saznajte više o kompaniji ovde: http://freetochoosenetwork.org
 
Shop za slične proizvode: http://www.freetochoose.net
 
Stream na FreeToChoose.TV ovde: http://freetochoose.tv
 
Video: 

Komentari

Objavi novi komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Ovo pitanje je za potvrdu da ste vi validan korisnik i da onemogucimo automatizirane spam poruke.