Počast Miltonu i Rose Friedman

Od 1996. godine, Friedman fondacija za obrazovni izbor je radila na ostvarivanju vizije Miltona i Rose Friedman o obrazovnoj slobodi i izboru za roditelje širom Amerike. Na desetoj i konačnoj proslavi Dana Friedman zaostavštine (29. juli, 2016), odajemo počast neizbrisivoj zaostavštini Friedmanovih našem društvu. Hvala vam, Milton i Rose.

Izvor: EdChoice YouTube kanal.  Naučite viče o njihovoj organizaciji na sajtu www.edchoice.org.

Transkript:

Dakle, iz anala istorije je apsolutno kristalno jasno da ne postoji alternativni način, do sada otkriven, za unapređenje života običnih ljudi, koji može konkurirati produktivnim aktivnostima koje se oslobađaju sistemom slobodnog preduzetništva.

Oni su bili intelektualni giganti. Šampioni slobode. Savjetnici predsjednicima i premijerima.

Postoje dva sasvim različita značenja riječi 'free' (besplatno/sloboda), a koje imaju tendenciju da zbunjuju i koje je veoma važno držati razdvojeno. Prvo je sloboda u smislu odsustva prinude. Drugo je besplatno u smislu besplatnog ručka i smislu odsustva troškova. Ova dva značenja su veoma različita, i postoji vrlo malo važnijih izvora konfuzije o ispravnoj ulozi države u našem društvu nego što je to konfuzija između dva veoma različita značenja riječi 'free'.

Milton i Rose Friedmansu ostavili neizbrisiv trag na našem društvu. Ima je vrlo malo ljudi tokom generacija čije su ideje dovoljno originalne za materijalnu promjenu pravca civilizacije. Milton je jedan od tih rijetkih ljudi.

Kada je došlo vrijeme da izaberu društveni problem koje će da nosi njihovo ime i da postane njihovo intelektualno naslijeđe u poslednjoj deceniji njihovih života, oni su znali da je budući uspјeh naše privrede i našeg društva zavisio od jedne stvari prije svega drugog, da se promijeni razmišljanje društva dalje od sistema u kojem novac ide školama u sistem u kojem novac ide studentima. I da se javnost obrazuje o važnosti ovog pitanja. Danas, više od šest decenija nakon što su Milton i Rose Friedman prvi put objavili ideju izbora u obrazovanju i dvadeset godina nakon uspostavljanja Friedman fondacije, ima više od šezdeset programa koji rade u trideset država i distriktu Kolumbija. Zahvaljujući ovoj jednoj divnoj ideji, milioni porodica širom naše zemlje imaju slobodu izbora.

Ono što treba da uradimo je da omogućimo roditeljima, bilo vaučerima i drugim sredstvima, da imaju više učešća u odlučivanju o školi u koju ide njihovo dijete. Bilo da se radi o javnoj školi ili privatnoj školi, koja god najbolje zadovoljava potrebe njihovog djeteta.

Veoma mi je drago biti ovde večeras sa svima vama, a posebno sa mojim veoma dobrim prijateljima Rose i Milton Friedman. Oni nisu samo moji prijatelji, već su oni moji heroji.

Friedmanovi su promijenili istoriju. Hvala vam Milton i Rose Friedman. Oni su ostavili intelektualno naslijeđe koje će živjeti dugo. Hvala Milton i Rose. Budućnost obrazovanja. Hvala Milton i Rose. Budućnost društva. Hvala Milton i Rose. Hvala Milton i Rose što ste mi omogućili da idem u školu u koju želim da idem. Ideja koja će izdržati test vremena.

 

Preveo Jadranko Brkić

Video: 

Komentari

Objavi novi komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Ovo pitanje je za potvrdu da ste vi validan korisnik i da onemogucimo automatizirane spam poruke.