ožujka 2013

Pop Ekonomija - Epizoda 3: Konkurencija i saradnja

Tržište je izuzetno efikasno u zadovoljenju potreba i želja ljudi. Svakodnevno nadmetanje proizvođača i izbor kupaca teže da usmere poslovnu aktivnost i proizvodnju ka onim proizvodima i modelima koji na najbolji način zadovoljavaju naše potrebe. Ilustrujući kroz primer mobilnih telefona pokušavamo da otkrijemo važne odlike tržišnog procesa.

Zašto je važna konkurencija? Šta pokreće inovacije? Zbog čega državno mešanje u proces konkurencije može biti štetno? Kako se oslikava ekonomska saradnja u savremenom društvu? Vođeni profitnim motivom, cenama i troškovima, firme, preduzetnici i potrošači su usmereni ka traženju odgovora na ova pitanja.

Link: http://www.popekonomija.rs/

Serbian/Croatian/Bosnian

Pop Ekonomija - Epizoda 2: Ekonomija u jednoj lekciji

Da bismo neku ekonomsku politiku mogli da adekvatno ocenimo, potrebno je da ih pogledamo ne izdvojeno, nego kao deo sistema. Sa velikim uticajem države na ekonomiju, povećava se važnost ekonomskih politika koje se sprovode. Samim tim je neophodno o njima dobro promisliti jer nemaju sve ekonomske politike nužno pozitivne rezultate, a implementacija onih sa negativnim posledicama će dovesti do smanjenog blagostanja celog društva.

Koji su kriterijumi ocenjivanja neke politike? Zašto gledati i dugoročne a ne samo kratkoročne efekte? Zašto posmatrati i indirektne a ne samo direktne posledice? Odgovore smo potražili u pekari sa staklenim prozorom.

Serbian/Croatian/Bosnian

What is democracy?

What is democracy?  Democracy is the freedom to elect our own dictators.

Engleski

Šta je to demokracija?

Šta je to demokracija?  Demokracija je sloboda da biramo svoje diktatore.

Serbian/Croatian/Bosnian

Know the System

Engleski

Poznavanje sistema

Serbian/Croatian/Bosnian

The Government is Not Your Parents

The government is not your parents.  You are not entitled to healthcare, housing, food, etc. Stop believing you are a victim!

Engleski

Država ne predstavlja tvoje roditelje

Država ne predstavlja tvoje roditelje.  Ti nemaš pravo na zdravstvenu zaštitu, stambeno zbrinjavanje, hranu, i slično.  Prestani vjerovati da si žrtva.

Serbian/Croatian/Bosnian

Murray Rothbard on Ignorance in Economics

"It is no crime to be ignorant of economics... but it is totally irresponsible to have a loud and vociferous opinion on economic subjects while remaining in this state of ignorance." - Murray Rothbard

Engleski

Murray Rothbard o neupućenosti u ekonomiju

"Nije zločin biti neupućen u ekonomiju... ali potpuno je neodgovorno u takvom stanju neznanja imati glasno i bučno mišljenje o ekonomskim pitanjima." - Murray Rothbard

Serbian/Croatian/Bosnian

Stranice