Libertas

Udruženi sadržaj
Welcome to Adriatic Institute's blog with contributions from the independent think tank's leadership, senior fellows and special guest contributors. The new blog focuses on the economy, individual liberty, rule of law, protection of property rights, public policy issues and security.Adriatic Institutehttps://plus.google.com/110281183281320343464noreply@blogger.comBlogger86125
Ažurirano: prije 55 minuta 7 sekundi

Hrvatska: Sumnjive koncesije na Braču kao ilustracija mafijaške države

Čet, 08/06/2017 - 11:49

Brač, HrvatskaU ožujku i travnju 2017.g. desila se jedna od rijetkih pojava građanske akcije u Hrvatskoj, kada su građani općine Bol, na južnim obroncima Brača, odlučili ustati protiv županijskih vlasti s ciljem da ponište dodjelu koncesije za plažu Zlatni Rat, fotoikonu Hrvatske. Poduzeće kojem je dodijeljena koncesija, bilo je registrirano jedva godinu dana ranije, s prijavljenim obrtom kapitala manjim od 100 eura. Vlasnik je vrlo blizak HDZ-u, stranci koja vlada Splitsko-Dalmatinskom županijom od njenog nastanka, kao i državnom vladom, dok je općina Bol pod opozicijom. Ovo doduše nema veze sa stranačkom politikom – radilo se o jednostavnom lokalnom ustanku protiv korupcije i kronizma. Ovoga puta uspješnom.

Međutim, jedna druga otočka ikona je prolazila sličnu sudbinu, ali uz mnogo manje medijske pompe. Brdo Vidova gora, najviši otočki vrh u Hrvatskoj, odakle se za lijepog vremena vidi gotovo čitav dalmatinski arhipelag, a rjeđe čak i talijanska obala, teritorijalno je podijeljena između nekoliko bračkih općina. Najveći komad gore pripada Nerežišćima, gdje je dugogodišnji načelnik u siječnju 2016.g. promoviran u ministra građevine u HDZ-ovoj vladi. Njegova perjanica je koncesija koju je općina ispregovarala za veliki medicinski centar koji liječi rak, a treba biti postavljen na vrhu brda, pokrivajući velik prostor, sa jednim od najljepših pogleda u državi.

Plaža Zlatni rat, Bol Još 2011.g. načelnik Nerežišća, g. Lovro Kuščević obećava da će za najviše četiri godine prvi gosti ući u veliki zdravstveni kompleks koji će se izgraditi na Vidovoj gori. Investicija od gotovo 300 milijuna eura uskoro stiže na Brač, otvara 820 radnih mjesta i mijenja stubokom ovaj otok. I ne samo to – prateća ulaganja će se slijevati u marinu, dodatne objekte, infrastrukturu itd. Sve što je potrebno jest da se investitoru omogući pristup državnom i općinskom zemljištu i da mu se osigura osnovna infrastruktura, koju svakako Nerežišća i njen načelnik mogu pružiti. Iako je tek crtež obećane investicije ugledao svjetlost dana u siječnju 2013.g., načelnik produžuje listu obećanja, kojom prilikom obznanjuje i novu magičnu tehnologiju, gotovo čudesno oružje protiv raka, koje bolesne liječi. Lokacija istog bit će posebna privilegija Brača u žestokoj međunarodnoj konkurenciji, a sve što je zauzvrat potrebno je izgradnja novih prilaznih cesta, kanalizacije, novog sustava prijenosa električne energije itd. Medicinski kompleks, koji će se sastojati od četiri glavna objekta, kako crtež zorno i predstavlja, a načelnik obećava, prostirat će se na oko milijun kvadratnih metara Vidove gore. Izgradit će se tu i “hotele A-kategorije, urbane vile, wellness, ekskluzivne dućane, sportske terene, dalmatinske kućice i trgove od autohtonoga kamena, restorane i klubove, po uzoru na švicarsko poznato lječilište Bad Ragaz.”

Općina je odobrila infrastrukturne radove i pronašla sredstva za njihovo izvođenje, uključujući potpore županijskih i državnih vlasti, oboje pod kontrolom HDZ-a, a koje nisu ništa drugo do javna sredstva poreznih obveznika. Kako se u razvoju projekta ništa nije dešavalo, načelnik Kuščević drži potrebitim obavijestiti građane koliko je bitna investicija koju donosi na otok, kako bi se otočani osjećali uzvišeno i odabrano. U lipnju 2015.g. tako saznajemo i tajne nove megastrukture “Sinkotrona” koji liječi kancer i koji će biti smješten negdje ispod zdravstvenih objekata, slično strukturi CERN-a, a koji pacijente liječi unutar tri do šest tjedana, za što će morati ostaviti oko 50.000 eura na otoku. Ambicije eksponencijalno rastu, a centar koji je 2011.g. dobio crtež, sada dobiva i ime – “Brač Medical City”, koji će angažirati 920 milijuna eura izravnih stranih ulaganja, te 1300 domaćih radnika. G. Kuščević postaje najpopularnije ime na otoku, s obzirom da samo što ga nije preporodio do neprepoznatljivosti. A kako prvi gosti nisu pristigli u bolnički sustav do 2015.g, prema prvobitnom obećanju, datum je sad 2018. odnosno 2020.g., zavisi koji izvor citira načelnika. Pred nadolazećim izborima, a pošto je g. Kuščević ambiciozan čovjek, pada i obećanje da će svaki stanovnik Brača imati koristi od ove investicije, ali ne samo oni: regija Dalmacije će riješiti problem nezaposlenosti, gospodarstvo Hrvatske procvjetati, jer će uskoro od 830 milijuna Europljana i drugih koji su na tri sata leta od bračke zračne luke, koja se ionako proširuje, mnogima ustrebati medicinska njega upravo tamo – otprilike 45.000 noćenja godišnje. G. Kuščević tako zaista i zaslužuje jedno od vodećih resora u novoj vladi RH, čak preživljava njen pad i nove izbore, dok Brač ne zaslužuje niti početak građevinskih radova na projektu. Niti pedalj. I to samo godinu dana prije nego bi prvi od 45.000 gostiju trebali sletjeti na otok i tiskati se na ulazu u zdravstveni centar, kad već nisu primljeni 2015.g.

Bol, Otok BračU međuvremenu, Nerežišća grade put i prateću infrastrukturu koji bi trebali olakšati pristup Bračkom Medicinskom Gradu, no u nedostatku istog vode do privatnih uvala gdje se grade elitne vile. Kako pričaju mještani ovih dana, zemlja je dijelom u vlasništvu supruge ministra Kuščevića. Blizu milijun kvadrata zemlje na vrhu Vidove gore prodana je po javnosti nepoznatim uvjetima novim vlasnicima, također javnosti nepoznatim. U nevezanoj vijesti, Pučišća, još jedna općina pod vlašću HDZ-a, su dodijelila koncesiju na zemljište i infrastrukturu nepoznatom investitoru iz Kazahstana koji će sagraditi svemirski centar vrijedan 70 milijuna eura – nepunih 380.000 kvadrata pitoreskne netaknute uvale dati su tzv. investitoru, dok su pristupni putevi sagrađeni javnim sredstvima. Mikropoduzeće koje je registrirano ovom prigodom, vrlo vjerojatno s iskustvom u svemirskim tehnologijama i izgradnji takvih objekata, nema prijavljenog obrta kapitala, ali ima tih 380.000m2 u svom vlasništvu... ali to je već druga priča.

Dakle da vidimo što nam malobrojne informacije koje je načelnik/ministar darežljivo podijelio s medijima govore:
  • Javne investicije su u tijeku. Ukoliko pratimo trag imena iz članka Slobodne Dalmacije , nailazimo prvo na g. Željka Holika, koji predvodi investicije na Vidovoj gori sa hrvatske strane kao projektni menadžer. Ovaj uspješni poduzetnik, svakako vrijedan ovakvog poduhvata, vlasnike je parfumerije u Požegi, a inače povezan s velikim brojem pravnih osoba (većina registriranih na istim adresama), mnoga od kojih su u stečajnom postupku ili su obrti s minimalnim ulogom, kao npr. Investment Management Croatia iz Splita, koje je prodavao imovinu i zemljišta u Hrvatskoj, ili Savjetodavne usluge Nestor u Požegi [za pun spisak tvrtki povezanih s Holikom]. Nijedna od njih nije u srodnom poslovnom domenu, niti je iole veća. Međutim, njegov Croatia Land Holding [sadrži statični website s četiri stranice bez bilo kakvih informacija o tvrtki. Posljednji financijski pokazatelji prijavljeni poreznoj upravi su iz 2015.g., kada je tvrtka poslovala s gubitkom, i od tada je neaktivna ili u postupku stečaja] sad je vlasnikom 60 hektara neprocjenjivog zemljišta na Vidovoj gori, prema pisanju lista. 
  • Strani investitor je ustvari kompanija Henley & Partneri, glavni posao kojih je pribavljanje državljanstava Malte, Austrije, Cipra i sl. bogatim stanovnicima zemalja izvan EU. Nedavno je dodalo i Hrvatsku na spisak i sad nudi rezidencijalne statuse u Dalmaciji. Jesu li neki od njih na Vidovoj gori, nije razvidno iz njihovih web-stranica. Međutim, spominje ih čak i Reuters u priči o njihovom glavnom zanimanju, a to je priskrbljivanje rezidencijalnih statusa i državljanstava svojim klijentima. Klijenti im pak svjedoče o prilično mračnim stranama kompanije, otkrivajući da im se sjedište u Zürichu nalazi u sobičku iznad neke knjižare. U svakom slučaju, jedan od partnera je i g. Igor Zunković, koji jest konzultant za investicije u nepokretnosti i imovinu, ali samo u slučajevima kad su ove potrebne za stjecanje državljanstva. Moguće je da je ideja Henley & Partnera u pozadini investicije na Vidovoj gori neka vrsta ključa u ruke: zemlja-imovina-rezidencija-državljanstvo, ali to je samo pretpostavka.
  • Prema članku iz Poslovnog, projekt Brač Medical City “je počela Verica Trust AG iz švicarskog Zuga, tvrtka za upravljanje kapitalom”, likvidirana u travnju 2013.g., čak prije nego je navedeni članak i napisan. Ostaje nejasno kako je menadžment projekta prebačen na kasniju upravu tijekom i nakon stečaja.  
  • Članak u Slobodnoj (fusnota 6) spominje i švicarskog biznismena i investitora Christian Kalina koji također ima malo iskustva u zdravstvenom turizmu ili medicini – on je naime međunarodni trgovac državljanstvima i to prilično uspješan u svom domenu. Ostali eksperti koje navodi Slobodna imaju vrlo malo pojavljivanja koja mogu upratiti Google ili LinkedIn.  
  • U 2015.g. Transparency International Hrvatska je zatražio od općine Nerežišća podatke o dodijeljenim koncesijama, a vezanim za projekt Medicinskog Grada, ali unatoč Zakonu o slobodi pristupa informacijama RH, koji nalaže općini da mora dostaviti takve tražene informacije, nikakvi podaci nisu dostavljeni ni tada ni do dana današnjeg.
Kako bi švicarski ulagač imao izravan i jednostavan pristup moru, nekad vojnu uvalu Smrku, netaknutu turizmom, savršeno čistu i očuvanu, njen vlasnik – općina Nerežišća –daje mu pod koncesijskim uvjetima. Općina je sukcesivno mijenjala prostorne planove i izdavala dozvole omogućujući time gradnju i ulaganje privatnom investitoru, bankrotiranoj Verici Trust AG iz Zuga, Švicarska. Općina je u međuvremenu izgradila pristupne puteve i ostalu infrastrukturu, koja bi ukupno trebala iznositi 20 milijuna eura, kako navodi Kuščević u Poslovnom i to u korist vlâsnika koje je nemoguće utvrditi. Jedino ime koje ranije spomenuti članak u Poslovnom navodi je Nikole Šukera, splitskog poduzetnika, koji već dulje vrijeme kupuje parcele u uvali Smrka i susjednoj Planici, također povezane novom općinskom infrastrukturom. Njegova tvrtka osnovana 2010.g. Komponent Gradnja d.o.o. za građevinu nije imala nikakvih prihoda prvih pet godina poslovanja, odnosno u vrijeme kad je nastao taj članak. Slična je situacija i sa drugim tvrtkama uz koje mu se veže ime. Nažalost, unatoč vrlo detaljnim zapisnicima sa sastanaka općinskog vijeća Nerežišća, gdje se većina ovih odluka donosila jednoglasno, ne može se pronaći ništa više pojedinosti, nego li ih je načelnik Kuščević već podijelio s medijima.

Ovo je samo dio beskrajne priče o pronevjerama, kronizmu, klijentizmu, korupciji i potpunom odsustvu transparentnosti i odgovornosti. Sam Brač ima svojih problema s lokalnim šerifima – osam načelnika (umjesto jednog, iz vremena kada je čitav otok bio jedna općina) koji priskrbljuju poslove svojim pajdašima dok se bore sa stvarnim investitorima bez takvog zaleđa: domaćim i stranim. Klijentizam je nazočan u svim lokalnim vlastima Brača u većoj ili manjoj mjeri, dok HDZ-ove općine imaju dodatne koristi od veza s Splitsko-Dalmatinskom županijom i trenutno s državnom vlašću u Zagrebu u kojoj g. Lovro Kuščević igra ulogu glavnog posrednika i 'glasnogovornika otoka'. A Brač je tek 0,6% teritorija RH, s oko 0.3% stanovništva države. 

Kategorije: Hrvatska

Shady Concessions In Brac, Croatia, Reveal How The Mafia-Run State Functions

Ned, 04/06/2017 - 12:23
The iconic Croatian beach of Golden Horn - Zlatni Rat, Brac
June 4, 2017, Croatia -— In March and April of 2017 one of the rare instances of civil action took place in Croatia, when the citizens of the municipality of Bol, on the southern shores of the island of Brac decided to stand against the county authorities in an effort to annul the concession award of the iconic Croatian beach of Golden Horn (Zlatni Rat). The company that was awarded the concession in a very non-transparent deal by the Croatian Democratic Union (HDZ) controlled county of Split-Dalmatia, was registered barely a year earlier and had a reported turnover of less than a hundred Euros. The owner was very close to the party that dominates the county and the national government, whereas the municipality of Bol that technically has no say in the concession award, was opposition controlled. This was not about the party politics – it was a simple local uprising against corruption and cronyism. Successful this time.

However, another icon of the island of Brac has been undergoing the same destiny but with much less media attention. The mountain top of Vidova Gora, the highest island peak of Croatia, from which on a clear day you can see almost the entire Dalmatian archipelago and even the shores of Italy, has been territorially divided among several Brac municipalities. 

The largest part is held by Nerezisca, where a long-standing mayor in early 2016 joined the HDZ-led government as its Minister of construction. His largest ever deal completed was the concession given by the municipality for the large medical facility that treats cancer, to be situated at the mountain top, covering a massive area, with one of the best views there is in Croatia.

Bol, Island of Brac, CroatiaAs early as in March 2011, mayor of Nerezisca, Mr. Lovro Kuscevic promised that in maximum four years time the first guests will be hosted by the large medical complex to be built on Vidova Gora. An investment of close to EUR 300 million was soon to hit the underdeveloped economy of the island of Brac, opening 820 jobs transforming the island entirely. And not just this – further investment will be triggered by an accompanying marina, additional facilities, hard infrastructure etc. 

All that was needed was to allow the investor an access to the state and municipally owned land and secure the basic infrastructure, which Nerezisca and its mayor surely can provide. Nothing other than a drawing of the facilities happens until January 2013, so the mayor goes on with new promises in which he reveals the magical new technology, almost a secret weapon that combats cancer and cures the sick. Its location will be the privilege of the island of Brac of all places and for that it needs to construct new roads, sewers, brand new electricity transmission system etc. 

The medical complex, now consisting of four large hospitals, as drawn on the sketch and promised by the mayor, will use up one million square meters of the Vidova Gora. It will host also “hotels of five stars, urban villas, wellness, exclusive stores, Dalmatian houses and squares made of the authentic stone, restaurants, clubs, as you can see it in the Swiss spa of Bad Ragaz.”

The municipality approves the infrastructure works and finds the funding for it, including some support from the HDZ-controlled county and the national authorities, all using public, taxpayers’ funds. 

Brac, CroatiaIn terms of the development of the facility itself, nothing happens, so Mayor Kuscevic needs to remind the population what a critical investment he is bringing to the island, so the locals feel blessed and honoured. In June 2015 we are therefore learning the secrets about the new megastructure “Syncrotron” that heals cancer and that will be located somewhere beneath the medical facility, looking like the CERN structure and which heals patients in three to six weeks, for which they will leave around EUR 50,000 at the island. 

The ambitions are growing exponentially and the facility that since 2011 obtained a sketch and now a name too – “Brac Medical City”, will now engage EUR 920 million foreign direct investment and 1300 local employees. Mr. Kuscevic is becoming the darling of the island who will transform it beyond recognition. Given that the first guests did not arrive to the clinic in 2015, as initially promised, that date was now pushed back to 2018 or 2020, depending on the media quote. 

As the election year looms and Mr. Kuscevic is an ambitious man, he promises every employee in Brac to benefit from the investment, but not only that: the region of Dalmatia will solve its unemployment problems in Brac, the economy of Croatia will blossom, because 830 million Europeans and others are within a three hour flight from the expanding Brac airport and many of them will be seeking medical care there, likely 45,000 per year. 

Mr. Kuscevic indeed secures a senior spot in the new government, even survives a major cabinet reshuffle post-general elections, but Brac witnesses no development of the megastructure. Not an inch. Now only a year before the first of the 45,000 guests were to arrive – those who were meant to be crowding up in front of the facility in 2015.

Meanwhile, Nerezisca have been building a road and all the accompanying infrastructure that is to facilitate access to the Brac Medical City, except it leads to the private coves where exclusive villas are being build. Some of the land happens to be owned by the wife of Minister Kuscevic, the locals begin to rumour. Close to one million sq.m. of land on the peak of Vidova Gora was sold at the terms unknown to the public to the new owners, also unknown to the public. 

Brac, CroatiaIn an unrelated development, another HDZ controlled municipality of Pucisca are giving concessions on land and infrastructure to an unknown investor from Kazakhstan who will build a EUR 70 million worth space centre - 380,000 sq.m. of a picturesque, untouched secluded bay are given to the so-called investor and all the access roads are being built with the public money. The microenterprise that was registered for the purpose, likely with experience in constructing cosmic centres, has no declared turnover yet now owns the 380,000 sq.m… but that is another story.

So, let’s see what we can find out from the scarce information that the Mayor/Minister Kuscevic generously shared with the media:
  • In 2015 Transparency International Croatia requested from the Nerezisca municipality the details of the concessions related to the Medical City project, but despite the Law on Free Access to Information at the national level requesting the municipality to provide such information, no details have been obtained at the time or since.
In order to enable the Swiss investor to have direct and close access to the sea, a former Yugoslav Army held cove of Smrka, totally untouched by tourism, pristine and well preserved, was given away on concessionary terms by its owner, the Municipality of Nerezisca. The municipality has successively been receiving permissions for development and has changed the municipal development plansto allow construction and private sector investment, by the bankrupt Verica Trust AG from Zug, Switzerland. 

The municipality has been building roads and setting up the hard infrastructure, estimated at EUR 20 million in total, according to Kuscevic from Poslovni for the owners that are impossible to trace. The only name given out by the aforementioned Poslovni article is that of Nikola Šuker, a Split-based entrepreneur, who has been buying the land in the Smrka bay and the neighbouring Planica, also connected by the new municipal infrastructure. His 2010-founded microenterprise Komponent Gradnja d.o.o. for construction had flat revenues at zero the first five years at the time the article was written. Similar is the case of the other companies where he has been legally involved

Unfortunately, the well documented sessions of the municipal assembly of Nerezisca, where most related decisions have been upheld unanimously, reveal nothing more than what Mayor Kuscevic was willing to share with the media.

This is only a portion of the endless stories of embezzlement, cronyism, favouritism, corruption and complete non-transparency and accountability. Brac alone has other problems with its local sheriffs – the seven mayors (instead of one, as Brac was a single municipality in the Yugoslav times) securing business for their cronies and fighting the other independent businessmen: domestic and foreign.

Favouritism is present in all the local governments of Brac to some extent, the HDZ-run municipalities benefiting from the strong link to the Split-Dalmatia county and currently with the HDZ-run national government in which Mr. Lovro Kuscevic plays the role of the key interlocutor and the ‘representative of the island’s interests’. And Brac is only 0.6% of the Croatian territory with 0.3% of the country’s population.


   
Kategorije: Hrvatska